Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Στάσιμο κύμα (video)

Το video αυτό είναι ουσιαστικά μια προσομοίωση ενός στάσιμου κύματος...

Ένα στάσιμο κύμα δημιουργείται από τη συμβολή δύο κυμάτων που έχουν το ίδιο πλάτος, την ίδια συχνότητα, το ίδιο μήκος κύματος και διαδίδονται σε αντίθετες κατευθύνσεις κατά μήκος του ίδιου ελαστικού μέσου. Τα σημεία του ελαστικού μέσου κινούται εκτελώντας απλή αρμονική ταλάντωση με διαφορετικό πλάτος το καθένα (μέγιστο πλάτος - διπλάσιο από αυτό της πηγής - έχουν οι κοιλίες), εκτός από τους δεσμούς που παραμένουν συνεχώς ακίνητοι (μηδενικό πλάτος).
Το στάσιμο κύμα ουσιαστικά δεν είναι κύμα με την έννοια ότι η ενέργεια δεν διαδίδεται από το ένα σημείο του ελαστικού μέσου στο άλλο, αλλά μένει εγλωβισμένη ανάμεσα σε δύο δεσμούς. Τα σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στους δύο δεσμούς (σημεία μιας κοιλίας), εκτελούν απλή αρμονική ταλάντωση διαφορά φάσης μηδέν και βρίσκονται ταυτόχρονα στη θέση ισορροπίας τους, καθώς στις θέσεις μέγιστης απομάκρυνσης τους (που είναι όμως διαφορετική από σημείο σε σημείο).
 
Παρατηρήστε στο παρακάτω video τα δύο όμοια κύματα που διαδίδονται σε αντίθετες κατευθύνσεις (κόκκινο και μπλε) και το στάσιμο κύμα (μωβ) που είναι το αποτέλεσμα της συμβολής τους.




Δείτε ακόμη αναρτήσεις σχετικές με τα στάσιμα κύματα εδώ




http://agamemnon.cord.org/cm/leot/course01_mod07/loet01-07-06new.gif


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.