Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Φαινόμενο Doppler (video)

Το φαινόμενο Doppler πήρε το όνομα του από τον Αυστριακό Μαθηματικό, Φυσικό και Αστρονόμο Κρίστιαν Ντόπλερ (Christian Andreas Doppler 1803 - 1853)....
Φαινόμενο Doppler ονομάζεται η αλλαγή στη συχνότητα και στο μήκος κύματος ενός κύματος που αντιλαμάβανεται ένας παρατηρητής, όταν υπάρχει σχετική κίνηση ανάμεσα στον παρατηρητή και στην πηγή που εκπέμπει το κύμα.
Όταν παρατηρητής και πηγή πλησιάζουν μεταξύ τους η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής είναι μεγαλύτερη από αυτή της πηγής. 
Όταν παρατηρητής και πηγή απομακρύνονται μεταξύ τους η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής είναι μικρότερη από αυτή της πηγής.
Η σχέση που δίνει τη συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής είναι:
 
  
όπου υΑ η ταχύτητα του παρατηρητή, υs η ταχύτητα της ηχητικής πηγής, υηχ η ταχύτητα του ήχου, fA η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής και fs η συχνότητα του ήχου που εκπέμπει η πηγή.
 
Δείτε ακόμη το παρακάτω video στο οποίο φαίνονται τα ηχητικά κύματα που εκπέπονται από μια κινούμενη πηγή. Προσέξτε ότι το μήκος κύματος που αντιλαμβάμεται ο παρατηρητής είναι μικρότερο όταν η πηγή πλησιάζει (άρα μεγαλύτερη η συχνότητα) και μεγαλύτερο όταν απομακρύνεται (άρα μικρότερη η συχνότητα).


Δείτε τώρα στο παρακάτω video την περίπτωση του κινούμενου παρατηρητή.


 Επιλέον δείτε τι γίνεται όταν η ηχητική πηγή κινείται με την ταχύτητα του ήχου.


Τέλος δείτε τι γίνεται όταν η ηχητική πηγή κινείται πιο γρήγορα από τον ήχο (υπερηχητική ταχύτητα).



Δείτε κι ένα video όπου ένα αεροπλάνο σπάει το φράγμα του ήχου εδώ. Ακόμη δείτε εδώ μια σύντομη βιογραφία του Christian Doppler.


 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Doppler_effect.ogg
http://www.radartutorial.eu/11.coherent/pic/doppler8.gif 

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.