Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Σύντομη Βιογραφία Christian Doppler (1803-1853)

Ο Christian Doppler (Κρίστιαν Ντόπλερ) γεννήθηκε στο Salzburg (Σάλσμπουργκ) στις 29 Νοεμβρίου του 1803. Η ασθενής του υγεία δεν του επέτρεψε να ακολουθήσει το πολύ επιτυχημένο οικογενειακό επάγγελμα της λιθοδομίας (χτίσιμο σπιτιών) και έτσι δεν έγινε λιθοδόμος, αλλά ασχολήθηκε με τις επιστήμες…

Ύστερα από προτροπή των καθηγητών του στο Λύκειο του Σάλσμπουργκ, ξεκίνησε τις σπουδές του στα Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο της Βιέννης το 1822 και αποφοίτησε το 1825. 

Μετά από αυτές τις σπουδές επέστρεψε στο Σάλσμπουργκ όπου παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας και πάλι στο Λύκειο του Σάλσμπουργκ. 


Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου σπούδασε Ανώτερα Μαθηματικά, Μηχανική και Αστρονομία. Αποφοιτώντας το 1829 διορίστηκε βοηθός του καθηγητή A Burg, για τη διδασκαλία ανώτερων μαθηματικών και Μηχανικής.


Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας δίδαξε μαθηματικά στο Πολυτεχνείο της Πράγας από το 1836 έως το 1844. Στην περίοδο που εργαζόταν στην Πράγα ως καθηγητής, εξέδωσε περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα στα πεδία των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αστρονομίας. Το 1840 κατάφερε να εκλεγεί μέλος της Βασιλικής Βοημικής Κοινότητας και το 1843 εξαιτίας της επίδρασης της εργασίας του εκλέχτηκε τακτικό μέλος. Το 1846 εφόσον η υγεία του το επέτρεψε ανέλαβε τη θέση του Καθηγητή Μαθηματικών, Φυσικής και Μηχανικής στην Ακαδημία Μετάλλων και Δασών στην πόλη Banska Stiavnica της Σλοβακίας. Το 1847 εκλέχτηκε γραμματέας της Κοινότητας και το 1848 τακτικό μέλος της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας των Επιστημών στη Βιέννη και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Το απόγειο της καριέρας του το έφτασε το 1850 όταν διορίσθηκε διευθυντής του νέου Ινστιτούτου Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Ο Doppler εξέδωσε την πρώτη του εργασία το 1839. Το 1842, παρουσίασε την εργασία που τον έκανε γνωστό μέσω του φαινομένου που περιέγραψε σε αυτήν, το οποίο πήρε το όνομά του (φαινόμενο Doppler). Η εργασία ονομαζόταν: "Σχετικά με το έγχρωμο φως διπλών αστέρων και συγκεκριμένων άλλων αστέρων του ουρανίου θόλου" (Über das farbige Licht der Doppelsterne, 1842, Βιέννη). Στο κείμενο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η αρχή του φαινομένου του Doppler που συνδέει τη συχνότητα μιας πηγής με την ταχύτητά της σε σχέση με κάποιον παρατηρητή.


Μετά από έντονα και μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα αναζήτησε θερμότερο κλίμα και έτσι μετακόμισε στη Βενετία στα τέλη του 1852. Η υγεία του όμως ήταν ήδη πολύ βεβαρημένη και απεβίωσε στις 17 Μαρτίου του 1853.


Δείτε εδώ Video για το φαινόμενο Doppler.


Πηγές
http://doppler.ujf.cas.cz/Doppler.jpg
http://www.biography.com/people/christian-doppler-9277346 
http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Doppler.html
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Christian_Doppler
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD
http://www.nndb.com/people/711/000061528/doppler-sm.jpg

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.