Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Φτερά αεροπλάνου και ανυψωτική δύναμη (Video)

Γιατί τα φτερά του αεροπλάνου έχουν αυτό το σχήμα; Φυσικά γιατί η ροή του αέρα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να δημιουργείται δύναμη ικανή να ανυψώσει το αεροπλάνο. Που οφείλεται όμως αυτή η δύναμη; ...
Το σχήμα του φτερού του αεροπλάνου είναι τέτοιο, ώστε ο αέρας να περνά με μεγαλύτερη ταχύτητα στο πάνω μέρος του σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία περνά στο κάτω μέρος του.
 

Σύμφωνα με την εξίσωση του Bernoulli, η πίεση στο πάνω μέρος του φτερού είναι μικρότερη (αφού η ταχύτητα του αέρα είναι μεγαλύτερη) και στο κάτω μέρος του φτερού μεγαλύτερη. Αποτέλεσμα της διαφοράς πίεσης ανάμεσα στο πάνω και το κάτω μέρος του φτερού είναι να δημιουργηθεί μια ανυψωτική δύναμη από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από το μέρος της μεγάλης πίεσης προς το μέρος της μικρής πίεσης. 

Μια μεγάλη διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα στο ανώτερο και κατώτερο μέρος του φτερού, θα προκαλέσει μια μεγάλη διαφορά πίεσης και κατά συνέπεια μεγάλη ανυψωτική δύναμη. 

Έτσι όταν κατά την απογείωση φυσάει "κόντρα" αέρας, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και το αεροπλάνο απογειώνεται πιο εύκολα.

Δείτε το Video και θα καταλάβετε.





http://www.funpaperairplanes.com/img/Newton.gif

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.