Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πυρηνική σχάση (animation)

Δείτε πως πραγματοποιείται η πυρηνική σχάση, όταν...
ένα βραδέως κινούμενο νετρόνιο προσπίπτει πάνω σε ένα βαρύ πυρήνα, δηλαδή σε ένα πυρήνα μεγάλου μαζικού αριθμού.

Πυρηνική σχάση ονομάζεται η αντίδραση με την οποία ένας πυρήνας με μεγάλο μαζικό αριθμό, διασπάται σε δύο μικρότερους (και σταθερότερους) και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ένα βραδέως κινούμενο νετρόνιο συγκρούεται με αυτόν. 

Η πυρηνική σχάση είναι μία ισχυρά εξώθερμη αντίδραση και γι' αυτό έχουμε παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας όποτε συμβαίνει. 

Παράγωγα (θραύσματα) της σχάσης είναι οι πυρήνες που δημιουργούνται κατά την πραγματοποίηση της. Έτσι στην παρακάτω πυρηνική αντίδραση ο πυρήνας 235U διασπάται σε 142Ba και 92Kr, με την ταυτόχρονη παραγωγή δύο τριών νέων νετρονίων, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν δύο - τρεις καινούργιους πυρήνες 235U, με αποτέλεσμα να προκύψει μια αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση.




Στο εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκουμε η αλυσιδωτή αυτή αντίδραση να γίνεται ελεγχόμενα, για να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, κάτι που είναι καταστροφικό για τον άνθρωπο.




Τα πυρηνικά απόβλητα είναι υποπροϊόντα της πυρηνικής σχάσης και είναι εξαιρετικά βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα και τα ίδια τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν πυρηνικά απόβλητα ύστερα από κάποια χρόνια λειτουργίας.



http://library.thinkquest.org/17940/texts/images/fissionanim.gif
http://library.thinkquest.org/17940/texts/images/chainreactionanim.gif
http://www.dynamicscience.com.au/tester/solutions/electric/powerstation/splittinguranium.gif
http://mrmackenzie.co.uk/wp-content/uploads/2009/05/kernspaltung.gif


Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.