Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πείραμα Oersted (own Video)




Το όνομα του Δανού Φυσικού Χάνς Κρίστιαν Έρστεντ (Hans Christian Ørsted 14 Αυγούστου 1777 – 9 Μαρτίου 1851), έχει μείνει στην ιστορία μέσω ενός πειράματος που φέρει το όνομά του. Το πείραμα του Oersted  είναι ένα από τα σπουδαιότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής, γιατί είναι η πρώτη απόδειξη της σχέσης που συνδέει τον ηλεκτρισμό με...
...το μαγνητισμό.

Η πρώτη ιδέα ήρθε τυχαία στις 21 Απριλίου 1820 στην Κοπεγχάγη, όταν ο Έρστεντ ετοιμαζόταν να δώσει μια βραδινή διάλεξη που περιελάμβανε πειράματα επίδειξης. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ήταν πολύ σύντομη:

 «…Τα πρώτα πειράματα πάνω στο ζήτημα, που αποτελεί αντικείμενο αυτού του μνημονίου, έγιναν κατά τη διάρκεια μαθημάτων που έκανα πάνω στον ηλεκτρισμό, τον μαγνητισμό και τον γαλβανισμό. Η βασική τους συνέπεια είναι ότι η μαγνητική βελόνα μετακινήθηκε από τη θέση ισορροπίας της με τη δράση της βολταϊκής συσκευής και ότι αυτό το αποτέλεσμα παράγεται όταν το κύκλωμα είναι κλειστό και όχι ανοικτό …»

Ο Oersted πίστευε ότι η φύση εμφανίζει συνέχεια και τα φαινόμενα ηλεκτρισμού και μαγνητισμού συνδέονται μεταξύ τους. Με τα πειράματά του απέδειξε ότι όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί στο χώρο γύρω του μαγνητικό πεδίο, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με γειτονικά μαγνητικά πεδία και να ασκήσει δυνάμεις. Έτσι η μαγνητική βελόνα, ως υπόθεμα στον μαγνητισμό, δέχεται δυνάμεις και στρέφεται μόνο όταν ο αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αν αλλάξουμε τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος η φορά του μαγνητικού πεδίου και της μαγνητικής δύναμης αντιστρέφονται, ενώ αν ελαττώσουμε την τιμή της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, θα μειωθεί και η τιμή της μαγνητικής δύναμης.

Δείτε το παρακάτω Video.



Πείραμα Oersted homevideo εδώ.


http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzzphOersted.htm
http://www.magnet.fsu.edu/education/tutorials/pioneers/oersted.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/433282/Hans-Christian-Orsted
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrgUdMwJ4MEMxhu-hRkBcYv47w9oR08oJ8oRAaGF9EXaKCgL8Npx4ZtZw_Zr2Gp6E83gJz_7W0fD_suVVlsIfdXMs9SArNgs6xRX3NewdcIvbiBZgRyUfySjubLibUxy2T_qJ4m-mxeyk/s1600/Oersted_and_deflecting_needle.jpg
http://images.fineartamerica.com/images-medium-large/3-hans-christian-oersted-granger.jpg 
http://geoffneilsen.files.wordpress.com/2012/05/hans-christian-oersted1104x1200.jpg



Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.