Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στάσιμα ηχητικά κύματα (video)


http://thesoundofnumbers.com/wp-content/uploads/2014/10/Standing_wave.gifΣτο video που ακολουθεί μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη δημιουργία στάσιμων επιφανειακών ηχητικών κυμάτων πάνω σε μία μεταλλική πλάκα. Για τη δημιουργία τους...
χρησιμοποιούμε μια γεννήτρια ηχητικών συχνοτήτων, η οποία συνδέεται με μια βάση μηχανικών δονήσεων που μετατρέπει τον ήχο σε δόνηση, όπως γίνεται και στα ηχεία. Στο πάνω μέρος της βάσης αυτής βρίσκεται μια μεταλλική πλάκα όπου μπορούμε να ρίξουμε κόκκους άμμου ή αλατιού.


Όταν θέσουμε σε λειτουργία τη γεννήτρια ηχητικών συχνοτήτων, ακούμε ήχο μιας συγκεκριμένης συχνότητας με αποτέλεσμα η μεταλλική πλάκα να δονείται με την ίδια συχνότητα. Πάνω στην πλάκα δημιουργούνται περιοχές δεσμών και κοιλιών στάσιμων ηχητικών κυμάτων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές οι κόκκοι να χοροπηδούν (κοιλίες) και σε άλλες να παραμένουν ακίνητοι (δεσμοί). Αλλάζοντας τη συχνότητα, αλλάζουν και οι περιοχές δεσμών και κοιλιών με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι σχηματισμοί που παίρνουν οι κόκκοι της άμμου. 

Δείτε το παρακάτω εντυπωσιακό video και χαμηλώστε τον ήχο γιατί είναι πολύ ενοχλητικός όταν η συχνότητά του αυξάνεται.









Δείτε ακόμη αναρτήσεις σχετικές με τα στάσιμα κύματα εδώ




http://thesoundofnumbers.com/wp-content/uploads/2014/10/Standing_wave.gif

Σημαιες προελευσης επισκεπτων...

free counters

Learn from physics Chanell...

Learn from physics Chanell...
Πατήστε πάνω στην εικόνα και επισκευθείτε το κανάλι "Learn from physics channel" στο You Tube.